“Ik weet niet of ik wel wil praten vandaag”, verzucht Ibrahim. Op de vraag van de muziektherapeut over hoe het met hem gaat, had hij geantwoord met “Gewoon, zoals altijd, saai. Niets is meer bijzonder of leuk, alles wat mij plezier gaf, ben ik kwijtgeraakt”. Een lied opzoeken op YouTube, dat wil hij wel. Hij kiest een lied uit dat in het Arabisch wordt gezongen en gaat over het geloof. Terwijl Ibrahim luistert naar de muziek, ontstaat er een kleine glimlach op zijn gezicht, hij beweegt wat mee op de beat en maakt contact met de muziektherapeut: “Mooi hé?”.
Nadat het lied is afgelopen vertelt hij over wat de tekst betekent en welke rol spiritualiteit in zijn leven inneemt. De muziektherapeut vraagt Ibrahim om liederen uit te kiezen waar hij een mooie herinnering aan heeft. Samen luisteren ze naar de muziek, waarbij Ibrahim honderduit vertelt over zijn herinneringen erbij en de boodschap die hij uit de muziek haalt. De muziektherapeut stelt af en toe een vraag, maar luistert vooral naar wat hij vertelt. Door de muziek ervaart Ibrahim zijn mooie herinneringen kort opnieuw en merkt hij dat er ook mooie dingen zijn die hij niet kan kwijtraken. Hij kan kracht putten uit de boodschap in de muziek om deze moeilijke tijd, waarin hij moet leren leven met zijn verlies, door te komen. Uiteindelijk lukt het Ibrahim zelfs om voorzichtig naar de toekomst te kijken. Als de sessie is afgelopen, bedankt hij de muziektherapeut: “Ik voel me nu een stuk blijer dan toen ik binnenkwam, zo kan ik weer even door!”.
Muziektherapeute Sifra
Sinds twee jaar werkt ze als muziektherapeut in Van Mesdag en ziet ze patiënten van (bijna) alle afdelingen. “Mijn werk bestaat uit het samenstellen en aanbieden van een muziek therapeutische behandeling op basis van wat ik bij een patiënt observeer. Ik vind het belangrijk om mijn aanbod af te stemmen op de voorkeuren en belevingswereld van de patiënt, zodat hij ook blij kan zijn met wat hij doet. Dit maakt mijn werk ook heel gevarieerd, want met de ene patiënt schrijf en produceer ik liedjes, terwijl ik met de ander instrumenten zoek die passen bij zijn emotiebeleving.”
Omdat veel patiënten wel van muziek houden, ontstaat er makkelijk een gesprek over favoriete artiesten of muziek die de patiënt mooi vindt. Daarmee is snel de brug geslagen naar ervaring of gevoel. “Het mooiste aspect van vaktherapie vind ik dat de patiënt soms echt een nieuw inzicht krijgt door een oefening die hij doet, of zoals bij het verhaal van Ibrahim, de ervaring die hij heeft door de muziek die hij luistert.”