Dagbesteding op maat

Bij FPC Dr. S. van Mesdag worden patiënten behandeld om een veilige terugkeer naar de maatschappij mogelijk te maken. Een onderdeel van hun behandeling is de dagbesteding, waar ze naar vermogen werk doen op werkzalen, zoals die van Metaal. Renke is medewerker arbeidstherapie. Samen met Patrick begeleidt hij patiënten bij hun werk op de werkzaal Metaal.

In hun kracht

“Dagelijks komen er vijf of zes patiënten op onze werkzaal. De basis van ons werk is het om patiënten in hun kracht te zetten. Dit doen we door te kijken welk werk bij welke patiënt past, de patiënt te prikkelen, te stimuleren om zich aan de gemaakte afspraken te houden en met ons te communiceren.

De werkzaal metaal staat bekend als een afdeling die vies en vol stof is. Maar het werk is juist zo mooi. Er is zoveel mogelijk, er gebeurt zoveel maatwerk per patiënt, patiënten zijn trots op de dingen die ze maken en wij zijn trots op de dingen die we met elkaar bereiken.” 

Werk op maat

“Voor bijna elke patiënt is er werk in de werkzaal metaal. Er is eenvoudig werk en werk met meer uitdaging. We kijken goed wat bij de patiënt past. Heeft hij al ervaring, met welke machines kan de patiënt (al) omgaan of heeft de patiënt gevoel voor maten en vormen.  

Tijdens de begeleiding van de patiënten kijken we ook naar de toekomst. Kan deze patiënt straks aan het werk op een sociale werkplaats? Of misschien kan hij met wat hij hier geleerd heeft wel een betaalde baan vinden. 

Patiënt 1 werkt bijna elke dag aan vlinders. Stap voor stap heeft hij geleerd hoe dit moet. Hij is trots om zijn werk te laten zien en wat is het mooi dat zijn werk nu zelfs wordt verkocht.  
Patiënt 2 is veel meer geschikt voor preciezer werk, bijvoorbeeld tuinkachels. Dit is een heel ander type werk, wat bijvoorbeeld meer inzicht vereist en meer oog voor detail.”

Geen eilandjes

“Om ons werk goed te doen is het belangrijk om multidisciplinair samen te werken. Als je elkaar blijft opzoeken, heb je geen eilandjes. Loop je ergens tegenaan? Pak de telefoon of loop even langs. Een mooi voorbeeld is dat vanochtend een sociotherapeut even belt dat een patiënt wat later komt. Dat is fijn om te weten. 


Wij zien de jongens op de dagbesteding de halve dag. We zien als het goed gaat of als een patiënt een wat mindere dag heeft. Het is belangrijk om daar met de andere collega’s die betrokken zijn bij deze patiënt even contact over te hebben.“

Vragen of meer weten?

Neem contact op met Annemieke Hutten, recruiter.

a.hutten@fpcvanmesdag.nl

06 82 05 99 03

Direct solliciteren
Contact opnemen